14. 04. 2024.
НасловнаТехнологијаСрбија и Астра Зенека: Партнерство за Будућност Биотехнологије

Србија и Астра Зенека: Партнерство за Будућност Биотехнологије

Председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић, и регионални потпредседник фармацеутске компаније „Астра Зенека” за Централну и Источну Европу и Балтик, Ханс Сијбесма, потписали су Меморандум о разумевању који обележава нову еру у развоју биотехнологије и биомедицине у Србији.

БИО4 кампус: Жариште иновација

Сарадња са „Астра Зенеком” представља значајан корак напред у развоју БИО4 кампуса, иновативног екосистема који амбициозно тежи да постане центар за истраживање и развој у области биомедицине, биотехнологије, биоинформатике и биодиверзитета у Југоисточној Европи.

Вештачка интелигенција у служби здравља

Сијбесма је нагласио улогу вештачке интелигенције у раном откривању различитих болести, укључујући онколошке и респираторне болести, као и ретке болести. Партнерство са „Астра Зенеком“ ће омогућити Србији да се укључи у глобалне трендове и иновације у овој области.

Генетско Тестирање и Клиничке Студије

У оквиру овог споразума, „Астра Зенека” ће финансирати генетско тестирање на BRCA мутације код пацијенткиња са раним карциномом дојке и подржати примену вештачке интелигенције за скрининг на рано откривање карцинома плућа. Ово ће значајно допринети унапређењу здравствене заштите и терапије пацијената у Србији.

Закључак

Потписивањем Меморандума о разумевању, Србија и „Астра Зенека” не само што јачају своје билатералне односе, већ и отварају нове могућности за научну и истраживачку заједницу. Овај корак је доказ амбиције Србије да се позиционира као лидер у области биотехнологије у региону, али и на глобалном нивоу.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести