04. 12. 2023.

Експлозија превара на интернету: Како се заштитити приликом коришћења платних картица на мрежи!

ТехнологијаЕксплозија превара на интернету: Како се заштитити приликом коришћења платних картица на мрежи!

У доба дигиталне револуције, када је куповина преко интернета постала свакодневница, грађани Србије су се суочили са новом врстом претње – преварама приликом коришћења платних картица на интернету. Народна банка Србије је издала упозорење и савете како да се заштитите од ових савремених превараната.

Преваранти користе разне методе да преуѕму контролу над вашим финансијским средствима. Од лажних веб-сајтова, који подсећају на праве, до мејлова који злоупотребљавају назив и грб Народне банке Србије, методе су разноврсне и опасне. Грађанима се саветује да буду изузетно опрезни и да не остављају своје податке на сумњивим страницама.

Један од кључних савета је да никада не уносите ПИН приликом куповине путем интернета. Такође, избегавајте куповину с јавно доступних бежичних мрежа и дељених рачунара. Важно је и да редовно проверавате извештаје са својих платних картица како бисте на време уочили сумњиве трансакције.

Народна банка Србије наглашава да је важно да грађани активирају обавештења о извршеним трансакцијама платном картицом, како би могли одмах да реагују у случају сумњивих активности. Такође, саветује се да се купује од регистрованих интернет трговаца у Републици Србији, како би се уживала сва права која су гарантована законима који покривају област електронског пословања.

Овај тренд злоупотребе платних картица на интернету представља озбиљан изазов за грађане Србије, али уз правилно информисање и опрез, могуће је значајно смањити ризик од превара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, али и на Х налогу. Скините Андроид апликацију за брже добијање правовремених информација.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести