27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаВојскаЗа јачу одбрану: Војска Србије разматра повратак обавезног војног рока

За јачу одбрану: Војска Србије разматра повратак обавезног војног рока

У светлу савремених безбедносних изазова и потребе за јачањем одбрамбених капацитета, Генералштаб Војске Србије предложио је поновно увођење обавезе служења војног рока. Овај предлог, упућен председнику Републике и врховном команданту Војске Србије, Александру Вучићу, има за циљ подмлађивање и унапређење како активног тако и резервног састава војске.

Иницијатива за враћање војног рока, који би трајао до четири месеца, долази у тренутку када се Србија, као војно неутрална земља, суочава са низом безбедносних изазова на међународном плану. Генералштаб Војске Србије, као највиши стручни и штабни орган, сматра да је ова мера неопходна за јачање укупног регрутног потенцијала и оспособљавање већег броја грађана за одбрану земље.

Предлог је резултат детаљне анализе опште безбедносне ситуације и савремених изазова. Увођење обавезног војног рока би, према мишљењу Генералштаба, допринело не само попуни војске, већ и подизању свести о значају националне безбедности међу грађанима. Овакав корак би такође омогућио модернизацију и адаптацију војске у складу са савременим стандардима и изазовима.

Овај предлог је део ширег напора Војске Србије да се прилагоди променљивим глобалним условима, ојача своје капацитете и осигура спремност за одговор на све изазове. Коначна одлука о увођењу обавезног војног рока још увек није донета, али је јасно да ће она имати далекосежне последице како за Војску Србије, тако и за целокупно друштво.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести