27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаЗдрављеЧиста вода Дунава: Ванредне анализе потврдиле безбедност воде у складу са стандардима

Чиста вода Дунава: Ванредне анализе потврдиле безбедност воде у складу са стандардима

Министарство заштите животне средине Владе Републике Србије објавило је резултате ванредних анализа које су потврдиле да је квалитет воде у Дунаву у потпуности у складу са прописаним границама. Ове анализе су спроведене након потонућа барже „Лола 5” код Бачке Паланке, што је изазвало забринутост за квалитет воде у овом региону.

У саопштењу Министарства наводи се да промена органолептичких особина воде реке Дунав, као што су боја, мирис воде и видљиве отпадне материје, није уочена након ванредне анализе. Физичко-хемијска и хемијска анализа узорака воде показала је да су вредности параметара као што су pH вредност, електропроводљивост, растворени кисеоник, проценат засићења воде кисеоником, амонијачни азот, нитрати, нитрити, ортофосфати, укупан фосфор и хемијска потрошња кисеоника у складу са прописаним граничним вредностима за I и II класу квалитета површинских вода.

Агенција за заштиту животне средине узорковала је воду реке Дунав на пет локација код моста „25. мај”, који спаја граничне прелазе Бачка Паланка – Илок, укључујући зону потонућа, узводно и низводно од потонуле барже. Резултати анализе садржаја укупног органског угљеника и укупног азота показују да су добијене вредности одговарале III класи квалитета површинских вода.

Овај догађај је подсетник на важност континуираног праћења и одржавања квалитета воде у великим рекама као што је Дунав, који је од кључног значаја за животну средину, привреду и здравље становништва. Резултати ванредних анализа пружају уверење да је квалитет воде у Дунаву на задовољавајућем нивоу и да се активно ради на заштити овог важног природног ресурса.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести