28.09.2023. (четвртак)

Дачић интензивира дипломатске активности на заседању Уједињених нација

На маргинама 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, Ивица Дачић водио је важне разговоре са својим колегама из Јамајке, Казахстана и Палауа, потврђујући посвећеност Србије унапређењу међународних односа.

Србија и Кина потписале Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић, и министар саобраћаја Кине, Ли Сјаопенг, потписали су Споразум који ће омогућити поморцима из Србије и Кине да раде у обе земље са својим националним овлашћењима.

Србија и Астра Зенека: Партнерство за Будућност Биотехнологије

Споразум између Владе Србије и Астра Зенека не само што поставља темеље за иновације у области биотехнологије, већ такође отвара врата за унапређење здравствене заштите и терапије пацијената у Србији.

Политика колачића

Датум доношења: 25. март 2023. године | Датум последњих измена: 25. март 2023. године

Ова Политика колачића објашњава како Лид медија д.о.о. Београд – Стари град (у даљем тексту: Друштво, ми, наш, наши или Издавач) користи колачиће и сличне технологије да бисмо вас препознали када посетите наш интернет медијски портал на адреси lidmedija.rs (у даљем тексту: Портал). Објашњава шта су ове технологије и зашто их користимо, као и ваша права да контролишете нашу употребу истих.

У неким случајевима можемо користити колачиће за прикупљање личних података, или они постају лични подаци ако их комбинујемо са другим информацијама.

Шта су колачићи?

Колачићи су мале датотеке са подацима које се постављају на ваш рачунар или мобилни уређај када посетите одређену веб локацију. Колачићи се широко користе од стране власника веб локација како би њихове веб локације функционисале или радиле ефикасније, као и да би пружиле информације о посетама.

Колачићи које је поставио власник веб локације (у овом случају Друштво) се називају ,,колачићи прве стране”. Колачићи које постављају стране које нису власници веб локације називају се ,,колачићима треће стране”. Колачићи трећих страна омогућавају пружање функција или функционалности трећих страна на или преко веб локације (нпр. оглашавање, интерактивни садржај и аналитика). Стране које постављају ове колачиће треће стране могу препознати ваш рачунар и када посећујете Портал и када посећујете друге веб локације.

Зашто користимо колачиће?

Користимо колачиће прве и треће стране из неколико разлога. Неки колачићи су потребни из техничких разлога да би наш Портал функционисао, а ми их називамо ,,основним” или ,,строго неопходним” колачићима. Други колачићи нам такође омогућавају да пратимо и циљамо интересе наших корисника како бисмо побољшали искуство на нашем Порталу. Треће стране користе колачиће преко нашег Портала у рекламне, аналитичке и друге сврхе. Ово је детаљније описано у наставку.

Како можете да контролишете колачиће?

Имате право да одлучите да ли ћете прихватити или одбити колачиће. Можете остварити своја права на колачиће тако што ћете подесити своја подешавања колачића у Подешавању колачића (плави круг у доњем левом углу Портала). Подешавање колачића вам омогућава да изаберете које категорија колачића прихватате или одбијате. Основни колачићи се не могу одбити јер су стриктно неопходни за пружање услуга.

Подешавање колачића се може наћи на банеру обавештења и на Порталу. Ако одлучите да одбијете колачиће, и даље можете да користите Портал иако вам приступ неким функцијама и деловима нашег Портала може бити ограничен. Такође можете накнадно изменити контроле свог веб прегледача да прихвати или одбије одређене колачиће.

Специфични типови колачића прве и треће стране који се користе на нашем Порталу и сврхе које они обављају описани су у табели која се налази у Подешавању колачића (имајте на уму да се специфични колачићи могу разликовати у зависности од специфичних функционалности које користите и посећујете на Порталу).

Како можете контролисати колачиће у свом претраживачу?

Пошто се начини на које можете одбити колачиће путем подешавања вашег веб претраживача разликују од претраживача до претраживача, требало би да посетите мени помоћи вашег претраживача за више информација. Следе информације о томе како да управљате колачићима на најпопуларнијим претраживачима:

Поред тога, већина рекламних мрежа нуди вам начин да се одјавите од циљаног оглашавања.

Шта је са другим технологијама за праћење?

Колачићи нису једини начин за препознавање или праћење посетилаца Портала. С времена на време можемо да користимо друге, сличне технологије. Ово су мале графичке датотеке које садрже јединствени идентификатор који нам омогућава да препознамо када је неко посетио наш Портал или отворио е-пошту. Ово нам омогућава, на пример, да пратимо обрасце саобраћаја корисника са једне странице у оквиру Портала на другу, да испоручимо или комуницирамо са колачићима, да разумемо да ли сте дошли на Портал са онлајн огласа приказаног на веб локацији треће стране, за побољшање перформанси Портала и мерење успеха маркетиншких кампања путем е-поште. У многим случајевим, ове технологије се солањају на правилно функционисање колачића, па ће одбијање колачића нарушити њихово функционисање.

Да ли пружате циљано оглашавање?

Треће стране могу пружати колачиће на вашем рачунару или мобилном уређају за приказивање реклама преко нашег Портала. Ове компаније могу користити информације о вашим посетама овом Порталу и другим веб локацијама како би дале релевантне рекламе о робама и услугама за које сте можда заинтересовани. Такође, могу користити технологију која се користи за мерење ефикасности реклама. Они то могу постићи коришћењем колачића или других технологија за прихупљање информација о вашим посетама овом Порталу и другим веб локацијама како би пружили релевантне рекламе о робама и услугама од потенцијалног интереса за вас. Информације прикупљене кроз овај процес не омогућавају нама или њима да идентификујемо ваше име, контакт податке или друге детаље који вас директно идентификују осим ако не одлучите да их доставите.

Колико често ажурирамо ову Политику колачића?

Можемо, с времена на време, ажурирати ову Политику колачића како бисмо одразили, на пример, промене колачића које користимо или из других оперативних, правних или регулаторних разлога. Стога вас молимо да редовно посећујете ову Политику колачића да бисте били информисани о нашој употреби колачића и сродних технологија.

Датум доношења новог и ажурирања постојеће Политике колачића означени су на почетку ове политике.