01.10.2023. (недеља)

Србија и Кина потписале Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић, и министар саобраћаја Кине, Ли Сјаопенг, потписали су Споразум који ће омогућити поморцима из Србије и Кине да раде у обе земље са својим националним овлашћењима.

Србија и Астра Зенека: Партнерство за Будућност Биотехнологије

Споразум између Владе Србије и Астра Зенека не само што поставља темеље за иновације у области биотехнологије, већ такође отвара врата за унапређење здравствене заштите и терапије пацијената у Србији.

Србија и Норвешка: Јачање билатералних односа и сарадње у области одбране

Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије,...

Политика приватности

Датум доношења: 14. фебруар 2023. године
Датум последњих измена: 11. април 2023. године

Ова Политика приватности представља изјаву привредног друштва ,,Лид медија” д.о.о. Београд – Стари град (у даљем тексту: Издавач, ми, нас или наш) како и зашто бисмо могли да прикупљамо, чувамо, користимо и/или делимо (у даљем тексту: процес) ваше информације у вези са вашим приступом и коришћењем медијског портала који се налази на домену lidmedija.rs, као и било ког другог медијског облика, канала, веб локације или мобилне апликације која је повезана или је на други начин интегрисана са њим (све заједно у даљем тексту: Портал), на пример када:

 1. посетите наш веб-сајт lidmedija.rs, или било коју нашу веб локацију која води до ове Политике приватности;
 2. сарађујете са нама на друге сродне начине, укључујући продају, маркетинг и томе слично.

Питања или недоумице? Читање ове Политике приватности ће вам помоћи да разумете своја права на приватност и изборе. Ако се не слажете са нашим политикама и праксама, молимо вас да не користите наш Портал. Ако и даље имате питања или недоумице, контактирајте нас на office@lidmedija.rs.

РЕЗИМЕ КЉУЧНИХ ТАЧАКА

Овај резиме пружа кључне тачке из наше Политике приватности, али можете сазнати више детаља о било којој од ових тема тако што ћете у наставку пронаћи кључну тачку.

Које личне податке обрађујемо? Када посећујете, користите или се крећете на нашем Порталу, можемо да обрађујемо личне податке у зависности од тога како комуницирате са њама и Порталом, изборе које направите и производе и функције које користите.

Да ли обрађујемо било какве осетљиве личне податке? Не обрађујемо осетљиве личне податке.

Да ли добијамо било какве информације од трећих лица? Информације можемо примати из јавних база података, маркетиншких партнера, друштвених медија и других спољних извора.

Како обрађујемо ваше податке? Обрађујемо ваше податке да бисмо пружили, побољшали и администрирали наш Портал, комуницирали са вама, ради безбедности и превенције превара, и да бисмо били усклађени са законским и нашим прописима. Такође, можемо да обрађујемо ваше податке у друге сврхе уз ваш пристанак. Ваше податке обрађујемо само када за то имамо ваљан разлог.

У којим ситуацијама и са којим лицима делимо личне податке? Можемо делити информације у одређеним ситуацијама са одређеним категоријама трећих лица.

Како чувамо ваше податке? Имамо организационе као и техничке процесе и процедуре за заштиту ваших личних података. Међутим, ниједан електронски пренос преко интернета или технологија складиштења информација не може бити гарантовано 100% безбедан, тако да не можемо обећати или гарантовати да хакери, сајбер криминалци или друга неовлашћена лица неће моћи угрозити безбедност и непрописно прикупљати, приступати, красти или мењати ваше податке.

Која су ваша права? У зависности од тога где се географски налазите, важећи закон о приватности може значити да имате одређена права у вези са својим личним подацима.

Како остварујете своја права? Најлакши начин да остварите своја права је контактирањем нас путем е-поште: office@lidmedija.rs. Размотрићемо и поступити по сваком захтеву у складу са важећим државним и нашим прописима о заштити података.

1. КОЈЕ ИНФОРМАЦИЈЕ ПРИКУПЉАМО?

1.1. Личне информације које нам откријете

Укратко:  прикупљамо личне податке које нам дајете.

Прикупљамо личне податке које нам добровољно дате када се региструјете на Порталу, изразите интересовање за добијање информација о нама или нашим производима и услугама, када учествујете у активностима на Порталу, или када нас на други начин контактирате.

Личне информације које сте дали. Личне податке које прикупљамо зависи од контекста ваше интеракције са нама и Порталом, избора које направите и производа и функција које користите. Лични подаци које прикупљамо могу укључивати следеће, али не ограничавајући се на име, адресу е-поште, корисничко име, лозинка, итд.

Осетљиве информације. Не обрађујемо осетљиве информације.

Подаци о плаћању. Можемо да прикупљамо податке неопходне за обраду ваше уплате ако купујете, као што су број вашег инструмента плаћања и безбедносни код повезан са вашим инструментом плаћања.

Сви лични подаци које нам доставите морају бити истинити, потпуни и тачни, и морате нас обавестити о свим променама таквих података.

1.2. Информације које се прикупљају аутоматски

Укратко: Неке информације – као што су адреса Интернет протокола (ИП) и/или карактеристике прегледача и уређаја – се аутоматски прикупљају када посетите Платформу.

Аутоматски прикупљамо одређене информације када посећујете, користите или се крећете кроз Портал. Ове информације не откривају ваш конкретан идентитет (као што су ваше име или контакт информације), али могу укључивати информације о уређају и коришћењу, као што су ваша ИП адреса, претраживач и карактеристике уређаја, оперативни систем, језичка подешавања, УРЛ адресе, назив уређаја, држава, локација, информације о томе како и када користите Платформу и друге техничке информације. Ове информације су првенствено потребне за одржавање безбедности и рада Портала, као и за потребе наше интерне аналитике и извештавање.

Као и многи други, такође, прикупљамо информације путем колачића и сличних технологија. Више о овоме можете сазнати у нашој Политици колачића: https://lidmedija.rs/politika-kolacica.

Информације које прикупљамо укључују:

 1. Податке о евиденцији и употреби. Подаци о евиденцији и употреби су информације које се односе на услуге, дијагностику, употребу и перформансе које наши сервери аутоматски прикупљају када приступате Порталу или га користите и које бележимо у евиденционим фајловима. У зависности од тога како комуницирате са нама, ови подаци могу да обухватају вашу ИП адресу, информације о уређају, тип претраживача и подешавања и информације о вашој активности на Порталу (као што су ознаке датума/времена повезане са вашом употребом, странице и прегледане датотеке, претраге и друге радње које предузимате, на пример које функције користите), информације о догађајима на уређају (као што су активности система, извештаји о грешкама (понекад се називају ,,депоније судара”) и подшавања хардвера).
 2. Податке о уређају. Прикупљамо податке о уређају као што су информације о вашем рачунару, телефону, таблету или другом уређају који користите за приступ Порталу. У зависности од уређаја који се користи, ови подаци о уређају могу укључивати информације као што су ваша ИП адреса (или прокси сервер), идентификациони бројеви уређаја и апликација, локација, тип претраживача, модел хардвера, провајдер интернет услуга и/или мобилни оператер, оперативни систем и информације о конфигурацији система.
 3. Податке о локацији. Прикупљамо податке о локацији као што су информације о локацији вашег уређаја, које могу бити прецизне или непрецизне. Колико информација прикупљамо зависи од типа и подешавања уређаја који користите за приступ Порталу. На пример, можемо да користимо ГПС и друге технологије за прикупљање података о геолокацији који нам говоре о вашој тренутној локацији (на основу ваше ИП адресе). Можете да онемогућите да прикупљамо ове информације тако што ћете одбити приступ информацијама или онемогућити подешавања локације на свом уређају. Међутим, ако одлучите да одустанете, можда нећете моћи да користите одређене аспекте Платформе.

1.3. Информације које прикупљамо из других извора

Укратко: Можемо прикупљати ограничене податке из јавних база података, од маркетиншких партнера, и из других спољних извора.

Да бисмо побољшали нашу способност да вам пружимо релевантне огласе, понуде и услуге и ажурирамо нашу евиденцију, можемо добити информације о вама из других извора, као што су јавне базе података, заједнички маркетиншки партнери, партнерски програми, добављачи података, и од других трећих лица. Ове информације укључују поштанске адресе, називе послова, адресе е-поште, бројеве телефона, податке о намери (или подаци о понашању корисника), адресе Интернет протокола (ИП), профили друштвених мрежа, УРЛ адресе профила друштвених мрежа и прилагођени профили, у сврху циљаног оглашавања и промоције догађаја.

2. КАКО ОБРАЂУЈЕМО ВАШЕ ИНФОРМАЦИЈЕ?

Укратко: Ваше податке обрађујемо да бисмо пружили, побољшали и администрирали Портал, комуницирали са вама, ради безбедности и превенције превара, и да бисмо били у складу са државним и нашим прописима. Такође, можемо да обрађујемо ваше податке у друге сврхе уз ваш пристанак.

Ваше личне податке обрађујемо из различитих разлога, у зависности од тога како комуницирате са нашим Порталом, укључујући:

 1. Ради лакшег креирања профила и аутентификације и ради лакшег управљања корисничким профилом. Можемо да обрадимо ваше податке да бисте могли да креирате и да се пријавите на свој профил, као и да ваш профил одржавамо у исправном стању.
 2. Ради испоручивања услуга кориснику. Можемо да обрадимо ваше податке да бисмо вам пружили тражену услугу.
 3. Ради обраде упита корисника. Можемо да обрадимо ваше податке да бисмо одговорили на ваше упите и решили све потенцијалне проблеме које имате са траженом услугом.
 4. Ради слања административних информација. Можемо да обрадимо ваше податке да бисмо вам послали детаље о нашим производима и услугама, изменама наших услова и политика и друге сличне информације.
 5. Ради исправног управљања поруџбинама. Ваше податке можемо обрадити ради исправног управљања вашим поруџбинама, уплатама, повраћајима и разменама извршеним путем Портала.
 6. Ради добијања повратних информација. Можемо да обрађујемо ваше податке када је то потребно да бисмо затражили повратне информације и да бисмо вас контактирали у вези са вашим коришћењем Портала.
 7. Ради слања рекламних и промотивних порука. Можемо да обрађујемо личне податке, које нам пошаљете, ради остварења наших рекламних и промотивних активности. Можете да одустанете од наших рекламних и промотивних порука у било ком тренутку. За више информација погледајте одељак КОЈА СУ ВАША ПРАВА НА ПРИВАТНОСТИ? испод.
 8. Ради испоруке циљног оглашавања. Можемо да обрађујемо ваше информације да бисмо их развили и приказали персонализован садржај и оглашавање прилагођено вашим интересовањима, локацији и још много тога. За више информација погледајте нашу Политику колачића: https://lidmedija.rs/politika-kolacica.
 9. Ради заштите Портала. Можемо да обрађујемо ваше податке као део наших напора да Портал очувамо безбедним и поузданим, укључујући праћење и превенцију преваре.
 10. Ради идентификовања трендова употребе. Можемо да обрађујемо информације о томе како користите Портал да бисмо боље разумели како се он користи, како бисмо могли да га побољшамо.
 11. Ради утврђивања ефикасности наших рекламних и промотивних кампања. Можда ћемо обрадити ваше податке да бисмо боље разумели како да обезбедимо рекламне и промотивне кампање које су за вас најрелевантније.
 12. Ради спашавања или заштитите виталних интереса појединаца. Можемо да обрађујемо ваше податке када је то неопходно да бисмо сачували или заштитили витални интерес појединца, као што је спречавање настајања штете.

3. НА КОЈЕ ПРАВНЕ ОСНОВЕ СЕ ОСЛАЊАМО ДА БИСМО ОБРАЂИВАЛИ ВАШЕ ПОДАТКЕ?

Укратко: Ваше личне податке обрађујемо само када сматрамо да је то неопходно и када имамо ваљан правни разлог (тј. правни основ) да то урадимо према важећим државним и нашим прописима, да бисмо вам пружили услуге или испунили уговорну обавезу, да бисмо заштитили ваша права или да бисмо испунили легитимне пословне интересе.

Приликом обраде ваших података ослањамо се на следеће ствари:

 1. Пристанак. Можемо да обрађујемо ваше податке ако сте нам дали дозволу (тј. сагласност) за коришћење ваших личних података у одређене сврхе. Свој пристанак можете повући у било ком тренутку.
 2. Извршење уговора. Можемо да обрађујемо ваше личне податке када сматрамо да је то неопходно ради испуњења наших уговорних обавеза према вама, укључујући пружање услуга на ваш захтев, пре склапања уговора.
 3. Легитимни интереси. Можемо да обрађујемо ваше податке када сматрамо да је то разумно неопходно за постизање наших лигитимних пословних интереса и да ти интереси не претежу над вашим интересима и основним правима и слободама. На пример, можемо да обрађујемо ваше личне податке у неке од описаних сврха да бисмо: 1) слали информације о специјалним понудама и попустима на наше производе и усуге; 2) развили и приказали персонализовани и релевантан рекламни садржај нашим корисницима; 3) анализирали коришћење Портала како бисмо могли да га побољшамо; 4) подржали наше рекламне активности; 5) дијагностиковали проблеме и/или спречили лажне активности; и 6) схватили како корисници користе наше производе и услуге да бисмо могли да побољшамо корисничко искуство.
 4. Законске обавезе. Можемо да обрађујемо ваше податке тамо где сматрамо да је то неопходно за поштовање наших законских обавеза, као што је сарадња са органима за спровођење закона или регулаторном агенцијом, остваривање или одбрана наших законских права или откривање ваших информација као доказа у судским споровима у којима смо укључени.
 5. Витални интереси. Можемо да обрађујемо ваше податке када сматрамо да је то неопходно ради заштите ваших виталних интереса или виталних интереса треће стране, као што су ситуације које укључују потенцијалне претње безбедности било које особе.

У неким изузетним случајевима, можемо обрађивати ваше податке без ваше дозволе, укључујући, на пример:

 1. ако је наплата очигледно у интересу појединца и сагласност се не може добити на време;
 2. за истраге, откривање и превенцију превара;
 3. за пословне трансакције под условом да су испуњени одређени услови;
 4. ако је то садржано у изјави сведока и прикупљање је неопходно за процену, обраду или намирење потраживања из осигурања;
 5. ако имамо разумне основе да верујемо да је појединац био, јесте или може бити жртва финансијске злоупотребе;
 6. ако је разумно очекивати да би прикупљање и коришћење података уз претходну дозволу угрозило доступност или тачност информација и прикупљање је разумно за сврхе везане за истрагу кршења споразума или закона;
 7. ако је обелодањивање потребно да би се поштовао судски позив, судски налог или правила суда која се односе на израду записа;
 8. ако га је произвео појединац у току свог запослења, рада или професије и прикупљање је у складу са сврхама за које су информације произведене;
 9. ако је прикупљање искључиво у новинарске, уметничке или књижевне сврхе;
 10. ако су подаци јавно доступни и прописани прописима.

4. КАДА И СА КИМ ДЕЛИМО ВАШЕ ЛИЧНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ?

Укратко: Можемо да делимо информације у одређеним ситуацијама описаним у овом одељку и/или са следећим категоријама трећих лица.

Продавци, консултанти и други добовљачи услуга треће стране. Ваше податке можемо делити са независним добављачима, извођачима или агентима (у даљем тексту: трећа страна) који обављају услуге за нас или у наше име и захтевају приступ таквим информацијама да би обавили тај посао. Категорија трећих страна са којима можемо да делимо ваше личне су следеће: 1) друштвене мреже; 2) огласне мреже; 3) партнерски маркетиншки програми; 4) услуге анализе података; 5) финансије и рачуноводствени алати; 6) владини ентитети; 7) процесори плаћања; 8) платворме за поновно циљање; 9) алати за продају и маркетинг; и 10) услуге регистрације корисничког профила и аутентификације.

Такође, можда ћемо морати да делимо ваше личне податке у следећим ситуацијама:

 1. Пословни трансфери. Можемо да делимо или пренесемо ваше личне податке у вези са или током преговора о било каквом спајању, продаји имовине, финансирању или стицању целог или дела нашег пословања.
 2. Повезана лица. Можемо да делимо ваше податке са нашим повезаним лицима и организацијама, у ком случају ћемо захтевати од њих да поштују ову Политику приватности.
 3. Пословни партнери. Можемо да делимо ваше личне податке са нашим пословним партнерима да бисмо вам понудили одређене производе, услуге или промоције.

5. КАКАВ ЈЕ НАШ СТАВ О ВЕБ ЛОКАЦИЈАМА ТРЕЋИХ СТРАНА?

Укратко: Нисмо одговорни за безбедност информација које делите са трећим лицима са којима можете да се повежете путем Портала или који се оглашавају на Порталу, а нису повезани са Порталом.

На Порталу се могу пронаћи везе ка веб локацијама трећих страна, електронских услуга или мобилних апликација и/или садржати рекламе трећих страна које нису повезане са нама и које могу бити повезане са другим веб локацијама, услугама или апликацијама. Сходно томе, не дајемо никакву гаранцију у вези са таквим трећим лицима, и нећемо бити одговорни за било какав губитак или штету узроковану коришћењем таквих веб локација, услуга или апликација трећих трана. Укључивање везе ка веб локацији, услузи или апликацији треће стране не подразумева нашу подршку њима. Не можемо гарантовати сигурност и приватност података које дајете било којој трећој страни. Било који подаци прикупљени од стране трећих лица нису обухваћени овом Политиком приватности. Нисмо одговорни за садржај или приватност и безбедностне праксе и политике било које треће стране, укључујући друге веб локације, услуге или апликације које могу бити повезане са нама или са Порталом. Требало би да прегледате политике таквих сервиса трећих страна и да их директно контактирате уколико имате одређене недоумице и/или питања.

6. ДА ЛИ КОРИСТИМО КОЛАЧИЋЕ И ДРУГЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ ПРАЋЕЊА?

Укратко: Можемо да користимо колачиће и друге технологије за праћење ради прикупљања и чувања ваших информација.

Можемо да користимо колачиће и сличне технологије за праћење за прикупљање или чување информација. Специфичне информације о томе како користимо такве технологије и како можете да блокирате одређене колачиће су наведене у нашој Политици колачића: https://lidmedija.rs/politika-kolacica.

7. КОЛИКО ДУГО ЧУВАМО ВАШЕ ИНФОРМАЦИЈЕ?

Укратко: Чувамо ваше податке онолико дуго колико је потребно за испуњење сврха наведених у овој Политици приватности, осим ако државним и нашим прописима није другачије наведено.

Чуваћемо ваше личне податке само онолико дуго колико је то неопходно за испуњење сврха наведених у овој Политици приватности, осим ако се дужи период чувања не захтева или дозвољава државним и нашим прописима.

Када немамо текућу легитимну пословну потребу за обрадом ваших личних података, или ћемо избрисати или анонимизовати информације, или, ако то није могуће, онда ћемо безбедно чувати ваше личне податке и изоловати их од било какве даље обраде док брисање не буде могуће.

8. КАКО ЧУВАМО ВАШЕ ИНФОРМАЦИЈЕ?

Укратко: Циљ нам је да заштитимо ваше личне податке путем система организационих и техничких мера безбедности.

Имплементирали смо одговарајуће и разумне техничке и организационе безбедносне мере дизајниране да заштите безбедност свих личних података које обрађујемо. Међутим, упркос нашим заштитним мерама и напорима да обезбедимо ваше информације, ниједан електронски пренос преко интернета или технологија складиштења информација не може бити гарантовано 100% безбедан, тако да не можемо обећати или гарантовати да хакери, сајбер криминалци или друга неовлашћена лица неће моћи да угрозе безбедност и непрописно прикупљају, приступају, краду или мењају ваше податке. Иако ћемо дати све од себе да заштитимо ваше личне податке, пренос личних података ка и из нашег Портала је на ваш сопствени ризик. Требало би да приступате Порталу само у безбедном окружењу.

9. КОЈА СУ ВАША ПРАВА НА ПРИВАТНОСТ?

Укратко: Имате право приступу и контроли над вашим личним подацима. Можете прегледати, променити или укинути свој профил у било ком тренутку, као и тражење да вам доставимо информацију о подацима које поседујемо о вама, као и да захтевате њихово брисање.

Имате право да затражите приступ и добијете копију ваших личних података, да затражите њихову исправку или брисање, да ограничите обраду ваших личних података и, ако је применљиво, тражити пренос података. У одређеним околностима, такође можете имати право да уложите приговор на обраду ваших личних података. Такав захтев можете упутити тако што ћете нас контактирати.

Размотрићемо и поступити по сваком захтеву у складу са важећим државним и нашим прописима о заштити података.

Повлачење сагласности: Ако се ослањамо на вашу сагласност за обраду ваших личних података, која може бити изричита и/или подразумевана, имате право да повучете своју сагласност у било ком тренутку. Можете повући своју сагласност у било ком тренутку тако што ћете нас контактирати.

Међутим, имајте на уму да ово неће утицати на законитост обраде пре повлачења сагласности нити, када важећи прописи дозвољавају, да ће то утицати на обраду ваших личних података која се спроводи ослањајући се на законску обраду за коју није потребна сагласност.

Одустајање од рекламних и промотивних порука: Можете се одјавити од добијања наших рекламних и промотивних порука у било ком тренутку пратећи везу за одјаву у порукама које шаљемо или тако што ћете нас контактирати. Тада ћете бити уклоњени са наших рекламних листа. Међутим, и даље можемо да комуницирамо са вама – на пример, да вам шаљемо поруке у вези са Порталом које су неопходне за администрацију и коришћење вашег профила, да одговоримо на захтеве за услугу или у друге нерекламне сврхе.

10. ДА ЛИ АЖУРИРАМО ОВУ ПОЛИТИКУ?

Укратко: Да, ажурираћемо ову Политику по потреби да бисмо остали у складу са релевантним државним и нашим прописима.

Можемо с времена на време ажурирати ову Политику приватности. Ажурирана верзија ће бити означена ажурираним датумом последњих измена и ступиће на снагу чим буде доступна. Ако унесемо материјалне промене у овој Политици приватности, можемо да вас обавестимо било видљивим постављањем обавештења о таквом промени или директним слањем обавештења. Препоручујемо вам да често прегледате ову Политику приватности како бисте били обавештени о томе како штитимо ваше податке.

11. КАКО НАС МОЖЕТЕ КОНТАКТИРАТИ?

Ако имате питања или коментаре о овој Политици, можете контактирати лице за заштиту података Петра Несторовића, путем е-поште на адресу: petar.nestorovic@lidmedija.rs.