27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаДруштвоЈавни позиви за енергетску санацију зграда продужени до почетка фебруара

Јавни позиви за енергетску санацију зграда продужени до почетка фебруара

Mинистарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је данас да је за енергетску санацију стамбених зграда, које су прикључене на системе даљинског грејања у 15 градова и општина у Србији, обезбеђено 64,5 милиона евра бесповратних средстава.

Ђедовић Хандановић је навела да су у пет градова и општина јавни позиви завршени, док ће у већини осталих, међу којима су Београд, Ниш и Крагујевац, пријављивање трајати и до почетка фебруара, јер је циљ да се енергетски санира што већи број стамбених зграда за које су обезбеђене субвенције у износу до 50 одсто вредности енергетске санације.

Министарка је упутила апел локалним самоуправама и управницима зграда да искористе ову јединствену прилику да омогуће грађанима да уштеде енергију, плаћају мање и реновирају своје стамбене јединице.

Пројекат подразумева енергетску санацију крова и фасаде зграда, чиме се омогућавају уштеде енергије од 20 до 30 одсто, објаснила је она и додала да ће се на тај начин повећати вредност некретнина, грађани ће моћи боље да контролишу потрошњу топлотне енергије зими, као и трошкове хлађења лети, али ће се унапредити и комфор, као и визуелни изглед зграда.

Према њеним речима, прелиминарна процена јесте да би енергетска санација стана од 60 квадратних метара коштала грађане приближно 1.500 евра у периоду од десет година.

Ђедовић Хандановић је прецизирала да половину инвестиције обезбеђује држава, а осталих 50 одсто плаћају сами грађани кроз рачун за грејање који би у периоду отплате био исти или незнатно већи него пре учешћа у програму.

Она је указала на то да ће се кроз реализацију пројекта енергетски санирати приближно 500 стамбених зграда, односно око милион квадратних метара, напоменувши да ће приликом избора зграда приоритет имати оне које имају највећу специфичну потрошњу, а које би у случају преласка на наплату по потрошњи, а без енергетске санације, имале веће рачуне.

Министарка је истакла да ће се, након утврђивања прелиминарног списка пријављених стамбених зграда, изaбрати консултанти који ће за сваки објекат предложити мере енергетске санације, уштеде и начине отплаћивања, а на основу тога ће свака стамбена зграда донети коначну одлуку да ли жели да учествује у програму.

Јавни позиви завршени су у Пироту, Ужицу, Трстенику, Врању и Панчеву, а поред ових локалних самоуправа у програму могу да учествују и станари стамбених зграда у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Чачку, Краљеву, Неготину, Новом Пазару, Ваљеву и Зрењанину.

Пројекат „Енергетска санација стамбених, вишепородичних зграда прикључених на систем даљинског грејања – Јавни ESCO пројекат” спроводи се у сарадњи са Европском банком за обнову и развој (ЕБРД). Укупна вредност пројекта је 64,5 милиона евра, а од тога је 50 милиона евра зајам ЕБРД, а 14,5 милиона евра обезбеђује се из донација.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести