27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаЕкономијаУсвојена одлука о висини минималне цене рада за 2024. годину

Усвојена одлука о висини минималне цене рада за 2024. годину

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Одлуку о висини минималне цене рада за период јануар–децембар 2024. године, према којој ће минимална цена рада, без пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање, за наредну годину бити повећана на 271 динар по радном часу.

То значи да ће минимална цена рада уместо досадашњих 230 динара бити повећана на 271 динар по часу, што је повећање за 17,8 одсто.

Након овог рекордног повећања, минимална зарада ће износити 47.154 динара, односно просечно око 401 еврo месечно.

То ће уједно бити значајно изнад очекиване просечне инфлације од 4,9 одсто у 2024. години, што ће утицати и на брже и значајније приближавање минималне зараде минималној потрошачкој корпи.

На седници је усвојена Уредба о капиталним пројектима којом се на јединствен и свеобухватан начин ближе уређује поступак одабира и реализације капиталног пројекта, с циљем делотворнијег и ефикаснијег управљања јавним средствима.

Детаљно прописане фазе пројектног циклуса омогућиће јасно дефинисање циља тог пројекта, адекватнију припрему и планирање средстава, временски оквир потребан за реализацију, као и објективну оцену и правилну селекцију капиталних пројеката.

Применом ове уредбе, отклањају се недоумице у погледу надлежности за спровођење капиталног пројекта, односно да ли се такав пројекат спроводи на нивоу Републике, аутономне покрајине или локалне самоуправе.

Чланови Владе усвојили су Закључак у вези са организацијом манифестације „Спортски сусрет младих из дијаспоре” чији је циљ да млади из дијаспоре упознају вршњаке из Србије, стекну основна знања о земљи из које потичу и заједнички развију идентитетску везу са матицом, a с обзиром на то да у нашој дијаспори већ стасава трећа и четврта генерација младих, који углавном никада нису били у Србији.

Овај циљ бићe остварен кроз спортске, едукативне, забавне и друге активности које ћe бити одржане у оквиру ове манифестације, предвиђене су радионице које ћe младима приближити и представити лепоту српског језика, историје, културе и обичаја, а планиран је и обилазак најзначајнијих културно-историјских знаменитости Златиборског окруrа.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести